Tel Aviv on Fire

Posted on juli 26, 2019

0


Tel-Aviv-on-Fire_st_10_jpg_sd-lowHet gewone leven van Palestijnen in Israël wordt zonder opsmuk verteld in deze geraffineerde vermenging van genres. In een raamvertelling wordt een hedendaags verhaal van de Palestijnse Salam en de Joodse veertiger Assi (en hun vrouwen) verbonden met een historisch verhaal van een Arabische spionne en een joodse officier.

De sympathieke Salam sukkelt maar een beetje door het leven. Sinds kort heeft hij een baantje als productie-assistent bij zijn oom in Ramallah, producent van de soap Tel Aviv on Fire. Naast allerlei klusjes op de set is Salam verantwoordelijk voor de kwaliteit van de Hebreeuwse dialogen. De serie over een Arabische spionne die aan de vooravond van de Sinaï-oorlog in 1967 een romance begint met een belangrijke Israëlische bevelhebber is immens populair. De baan is dus een buitenkans, maar logistiek tamelijk ingewikkeld omdat Salam dagelijks door het checkpoint tussen Jeruzalem en Ramallah moet. Als hij op een dag door de commandant Assi wordt aangehouden, bluft Salam dat hij scenarioschrijver van Tel Aviv on Fire is. Assi dwingt Salam om input voor de soap te verwerken in het scenario en probeert op die manier indruk te maken op zijn vrouw.

Het gegeven klinkt eenvoudig, maar is uitstekend uitgewerkt. De Palestijns-Israëlische regisseur Sameh Zoabi [zie interview]speelt slim met de genreconventies van soaps en komedies. Door zijn politieke statements te verwerken in de verhaallijn van de soap, en in de hedendaagse verhaallijn zowel de reacties van Israëlische kijkers als van Arabische kijkers te laten zien, wordt moeiteloos een verbinding gemaakt tussen beide bevolkingsgroepen. Het persoonlijke verhaal van beide mannen wordt langzaam uitgewerkt, waardoor er voor beiden begrip ontstaat.

Schrijnend is de scène waarin Salam urenlang langs de muur tussen Jeruzalem en Palestijns gebied dwaalt, omdat Assi zijn paspoort heeft ingenomen en hij dus niet door het checkpoint kan. In deze ene scène zonder dialoog zit alle onmacht van de jonge Palestijn samengebald. Tegelijkertijd is Salam geen willoos slachtoffer van het Palestijns-Israëlisch conflict. Hij was tot nu toe ook simpelweg te lethargisch om beter terecht te komen, een feit waar hij fijntjes op gewezen wordt door zijn ex-vriendin Mariam. Pas nu komt Salam er achter dat hij beter carrière kan maken als hij haar voor zich terug wil winnen.

En zo is Tel Aviv on Fire vooral het verhaal van twee gewone mannen in hetzelfde schuitje, waarbij je voor beiden hoopt op een zoetsappig einde.

Regie: Sameh Zoabi. 97 minuten. Genre: Komedie

Deze recensie verscheen eerder in het Nederlands Dagblad.

Posted in: algemeen